Drie tips voor je vacaturetekst

//Drie tips voor je vacaturetekst

Drie tips voor je vacaturetekst

  • Vacaturetekst-schrijven

Leestijd: 3 minuten

De vacaturetekst: een van de middelen om een (latent) werkzoekende razend enthousiast te laten worden over jouw organisatie en zijn/haar toekomstige functie. Na het lezen ervan moet diegene uiteindelijk immers wel solliciteren… toch? Helaas kom ik nog vaak tegen dat de schrijver van de vacaturetekst niet in de huid van de perfecte kandidaat is gekropen. En mijn ervaring is nu juist dat dit het meest belangrijke onderdeel is van recruitment.

Dat bedrijven vaak een schaap met vijf poten zoeken blijkt wel uit de vele vacatureteksten die ik onder ogen krijg. Hoe vaak kom ik niet tegen dat er -bij wijze van spreken- een starter gezocht wordt met de allerbeste opleiding uit het vakgebied en tenminste 3 jaar relevante werkervaring. O ja, en dan hebben we het nog niet eens over de zachte eisen gehad: de starter moet ook nog eens flexibel zijn, verantwoordelijkheidsgevoel hebben, de spreekwoordelijke teamplayer zijn maar toch ook zelfstandig kunnen werken. Herkenbaar? Misschien overdrijf ik een beetje… Of toch niet? Nee jammer genoeg niet. We zoeken natuurlijk allemaal de allerbesten voor ons bedrijf en sommen daarom vaak dan ook zoveel mogelijk eisen op in de vacaturetekst. In de hoop dat de allerbesten reageren en dat we geen enkele goede kandidaat missen. Helaas werken lappen met saaien teksten en bulletpoints vaak averechts is mijn ervaring.

Lees de volgende 3 tips.

Tip 1: Trek veel tijd uit voor doelgroeponderzoek

Denk steeds eerst eens goed na voordat je begint met schrijven. Los van de beroepsgroep die je aan wilt spreken is het ook verstandig om bijvoorbeeld na te gaan of je iemand wilt overtuigen die al werk heeft en misschien helemaal niet actief op zoek is, of iemand die actief aan het rondkijken is naar een andere baan. Die twee vereisen namelijk al een compleet andere aanpak!

Maar: denk ook een rustig van tevoren na over de meest ideale kandidaat. Schrijf eens voor jezelf op wat deze persoon allemaal mee moet brengen. Dit mag best enige tijd in beslag nemen, want naar mijn idee komen alleen zo de beste teksten tot stand. Teksten knippen en plakken (van andere functies) is echt not done. Het gaat om de vraag: wat maakt jouw bedrijf en deze vacature nu uniek? Belangrijk: want er vanuitgaande dat je een technisch bedrijf bent, gebruik je waarschijnlijk dezelfde technieken als het bedrijf waar je de elektromonteur vandaan wilt halen. Kortom, de elektromonteur die je zoekt zal niet heel erg veel ander werk gaan doen als hij (of zij!) bij jouw bedrijf komt werken. Is het dan belangrijk dat je een opsomming maakt van de inhoudelijke werkzaamheden, of schrijf je juist andere zaken op om te overtuigen?

Ga eens op onderzoek uit en probeer erachter te komen wat je organisatie uniek maakt. Voor een elektromonteur kan het zijn dat hij/zij met veel betere technieken en apparatuur gaat werken en voor een projectmanager in hetzelfde bedrijf kan het zijn dat de persoon met veel grotere budgetten gaat werken. De toegevoegde waarde van een bedrijf voor een medewerker kan per functie binnen dat bedrijf verschillend zijn!

Kortom: verdiep je eerst in het soort kandidaten dat je wilt bereiken en ga dan pas schrijven, met in het achterhoofd wat je ontdekt hebt in de voorbereiding.

Tip 2: Zoek de kern

Ga secuur na welke informatie er nu echt in de vacaturetekst thuis hoort en welke je beter in een persoonlijk gesprek kunt achterhalen. Het is natuurlijk heel erg prettig als er iemand solliciteert die geheel voldoet aan alle harde en zachte eisen, maar heel eerlijk: dat ben ik nog nooit tegengekomen. De kern zit meestal in slechts een paar relevante aspecten. Zet die centraal in je wervingsadvertentie.

Tip 3: Beschrijf de juiste gewenste competenties

Beschrijf de juiste gewenste competenties in je vacaturetekst. ‘Flexibel’, ‘verantwoordelijk’ en ‘teamplayer’ zijn de competenties die het meest worden gebruikt in vacatureteksten. Vrijwel iedereen gebruikt ze en daarom zijn veel vacatureteksten niet uniek en niet wervend. Grote kans dat de sollicitant jouw advertentie niet eens leest als je dit soort open deuren gebruikt.

Probeer daarnaast de drie belangrijkste competenties op papier te zetten en schrap de rest. Het wordt toch niet gelezen! In het sollicitatiegesprek kun je prima achterhalen over welke competenties de sollicitant nog meer beschikt.

By |2018-09-26T10:57:36+02:00februari 20th, 2018|Vacatureteksten|0 Comments

About the Author:

Leave A Comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.