Tarief Interim Recruiter

Maandelijks wordt er door HR-managers in Google vaak gezocht naar het tarief van een interim recruiter. In de loop der jaren zijn deze onderzoekjes door HR-managers steeds vaker gedaan. Dat is natuurlijk ook wel logisch nu de werving en selectie van personeel een tikkeltje lastiger is geworden. Het tarief van een interim recruiter is sterk afhankelijk van de senioriteit die iemand heeft en zijn of haar expertise. Je ziet dat de tarieven van een interim recruiter veel hoger liggen als zijn of haar expertise bijvoorbeeld meer in de IT-hoek ligt.

Tarief interim recruiter informatietechnologie (IT)

Afhankelijk van de senioriteit en het netwerk zie je hier uurtarieven van € 80,- tot € 100,- per uur terug. Stel: je huurt een interim recruiter in voor een maand, 24 uur per week. Dan zijn de kosten, exclusief het vermarkten van de vacature € 9.600,-. Nu dit: een beetje IT’er heeft toch al gauw een jaarsalaris van € 60.000,-. Een bemiddeling fee van 25% is helemaal niet gek als je gaat samenwerken met een werving en selectiebureau dat zich focust op de IT sector. Dat is totaal € 15.000,- bemiddeling fee!

Vanuit mijn ervaring weet ik dat je ongeveer € 1.250,- kwijt bent als je een vacature voor een maand goed gaat vermarkten. Dit proces kan een interim recruiter prima coördineren. Als je de totale investering tegen elkaar afzet dan is de totale investering van een interim recruiter IT totaal € 10.850,-. De kosten voor een werving en selectiebureau ligt net even iets hoger, namelijk € 15.000,- pér kandidaat.

Tarief interim recruiter techniek / industrie

In de techniek / industrie is schaarste onder goed personeel. Dit is in de IT overigens niet anders! Tientallen duizenden bedrijven hebben problemen om dé perfecte kandidaat te vinden voor die lastige vacature. De afgelopen jaren zijn de tarieven voor een interim recruiter techniek een beetje omhoog gegaan. Waar je tijdens de crisis € 60,- per uur betaalde voor “adje interim”, betaal je nu al snel € 70,- tot € 90,- per uur. Ook hier kun je hetzelfde sommetje weer maken:

Procesoperator 5 ploegen met jaarsalaris van €49.800,- (ploegentoeslag 28%)

  1. Interim recruiter € 75,- per uur, een maand 24 uur per week: € 7.200,- (exclusief vermarkten vacature € 1.250,-).
  2. Werving en selectiebureau 25% eenmalige fee: € 12.450,-.
  3. Detacheringsbureau kosten (factor 2.3) bij 1040 uur detacheren: € 68.178,-. Laat de totale kosten, inclusief verzekeringen voor een procesoperator factor 1.5 zijn voor het detacheringsbureau. Dan is de marge pér procesoperator € 23.715,-.

Wederom komt een interim corporate recruiter hier het goedkoopste uit de bus. Bovendien kan een goede interim recruiter veel meer betekenen dan enkel die ene kandidaat vinden. Misschien kan de interimmer er wel twee of drie vinden. Maar het sommetje dan nog maar eens een keer. Een goed werving en selectiebureau kan je zeker nodig hebben bij sommige functies en hele grote aantallen :-). Mijn advies is om andere opties ook te onderzoeken als je kosten en arbeidsmarktcommunicatie belangrijke issues vindt.

Nu je hier toch bent…Even wat reclame voor mezelf ;).

Ik maak al enige tijd werken-bij sites en vacaturevideo’s. Ik doe dit voor bekende bedrijven zoals Bolletje, Arla en HAK. Mijn portfolio is te bekijken op www.vacaturevideo.nl of ga naar de cases op deze website. Ik zou het leuk vinden als je aan me denkt, wanneer je overweegt om vacaturevideo’s te gaan maken.

Lees meer over Robert Buning